Posted on

Сенсато за хоби пчелари

Ако си начинаещ или напреднал хоби пчелар, Сенсато е точно за теб. Чрез нашата система ще надградиш знанията си и ще можеш да получиш отдалечена диагностика на кошера си от нас. Тя се инсталира лесно, без инструменти и без да притесняваш пчелите по никакъв начин. Системата е налична за всички видове кошери Дадан Блат, многокорпусни (ЛР , Фарар и всичко останали разновидности), топ бар (кенийски) и др. Също така предлагаме практически пчеларски курс, който ще те научи да менажираш собствените кошери с минимални усилия, така че да е приятно за теб и твоите пчели.

Как Сенсато ще ти помогне:

  • Ще можеш да проследяваш ежедневно без отваряне на кошера през мобилния си телефон, какво се случва с пчелното кълбо в кошера. На колко рамки е, къде се е позиционирало
  • Ясна и лесна за разчитане визуална информация и термокартина на пчелното семейсто, без необходимост от сложен софтуер.
  • Аларми за различни състояния на кошера*- липса на пило, роево състояние, опасност от глад на зимното кълбо, бутнат кошер и други

Пчеларството означава здраве за теб и твоето семейство и по- добра среда за живот, така че не се колебай!

*в алфа фаза на разработка

Posted on

Екип и философия

В основата на Сенсато стойм 4 човека. Ние сме инженери в различни области и разбира се и четиримата сме пчелари.

Първият прототип на системата е създаден от Иван Георгиев и Петър Петров през 2016 година. След това системата претърпява много промени, докато достигне до крайния си вариант. Александър Тодоров и Кирил Милошев се присъединяват към Сенсато през 2021 година и допринасят за появата на финалния продукт, готов да бъде споделен с пчеларите по света. Сенсато е технология очакваща патент съвсем скоро.

Философията на Сенсато

Ние поставяме с центъра връзката между човека и пчелите. Целта на Сенсато е да задълбочи тази връзка, като даде възможност на пчеларя да опознае цикъла на развитие на пчелното семейство с още по- големи детайли. Активно промотираме пчеларството.

Сенсато помага на хоби пчеларите да натрупат знания по- бързо и предодвратяваме най- често срещаните пчеларски грешки. Помагаме и на професионалистите да отглеждат повече пчелни семейства с по- малко усилия, като с това допринасят за био разнообразието в региона си.

Ние отглеждаме пчелите си по методите Сенсато, които превъзхождат стандартите за био производство и се приближават до естественото развитие на пчелите. Най- важният аспект в нашия метод е правилното разположение на пчелните кошери, тоест без пренаселване на даден регион. Когато няма пренаселване, болестите по пчелите са много по- малко, пашата е достатъчна и не е нужно допълнително подхранване. Системата Сенсато от своя страна спомага за това да не притесняваме пчелите излишно и да се включваме, като пчелари, само тогава, когато има наистина нужда. През останалото време задоволяваме любопитството си правейки сравнителни анализи между отделните кошери, чрез софтуера Сенсато. Това ни дава възможност да реагираме на развитието на пчелните семейства по най- добрия и навременен начин. Така имаме едни щастливи пчели и още по- щастливи пчелари.

Posted on

Стани пчелар- пчеларски курс на Сенсато и МЕДЪТ

Имаш желание да станеш пчелар, но не знаеш от къде да започнеш? Ние от „МЕДЪТ“ предлагаме пчеларски курс, така че да имаш най- качествения и вкусен мед на света от собствен кошер. Ще те научим не просто да си пчелар, а приятел на пчелите.  Ще изберем заедно с теб най-подходящия вид кошер и ще бъдем с теб за минимум една година или колкото пожелаеш, докато станеш уверен, самостоятелен пчелар.

Кога да започна пчеларски курс?

Пчеларският курс е най-добре да бъде започнат през пролетните и летните месеци, но на практика е възможно започването по всяко време на годината за най- запалените фенове. Курсът е предимно с практическа насоченост, като теоритичната подготовка може да бъде извършена допълнително, но се препоръчва всеки да направи това самостоятелно, защото има чудесни пчеларски книги. Препоръчваме курсът да обхване поне една пълна календарна година, за да се запознаеш с всички аспекти от развитието на едно пчелно семейство. Това означава минимум 12 практически урока на пчелините ни в София и на язовир Искър или на твоя собствен пчелин в рамките на Софийска област. Моля свържете се с нас, за да проведем кратък разговор и да разберем, какви са твоите цели в пчеларството, за да предложим най- адекватното обучение.

Можеш да разположиш до 2 кошера на нашия учебен пчелин. Освен на традиционно пчеларство ще те научим и на дигитално пчеларсвто, чрез технологията на Сенсато.

За повече информация се свържете с мен – Петър Петров на телефон 0898 779277 или petar(at)sensato.eu

Посетете нашият YouTube канал, като натиснете тук.