Posted on

За компании

В днешно време все повече компании и фирми осиновяват кошери с цел популяризиране на пчеларството и опазване на околната среда. Кампанията на Сенсато „осинови кошер“ е наследник на кампанията „Осинови кошер“ на фондация „Имам си кошер“ (I have a bee), станала популярна в много обществени медии през 2015 година. Ние разширяваме тази кампания, като освен осиновяване на кошер, предлагаме и обучение по пчеларство на служители на фирмите. Защо? Защото пчеларството сваля напрежението и стреса и доближава служителите по- близко до природата. Обучението повишава общата култура по отношение на пчелите и пчелните продукти, както и тяхното балготворно влиание, а може да бъде и по- задълбочено и да научи служителите, как самите те да се грижат за кошерите на компанията си или да стартират свой собствен малък пчелин.

Свържете се с нас, за да обсъдим как Вашата компания може да помогне на себе си и на природата.

Posted on

Сенсато за професионални пчелари

Като професионални пчелари, знаете че най- важната единица и всъщност пчелният организъм- това е пчелното кълбо. Със Сенсато можете да следите следните характерискит на пчелното кълбо позиция, температура, размер и промяната на тези параметри във времето.

Вземете например пролетното изравняване по сила на семействата. Как го правите в момента? Отваряте всеки кошер един по един и преценявате, кои са силните, кои са слабите и премествате пчели и пило от едните в другите. Сега си представете, че отивате с готова информация на пчелина и знаете точно колко рамки с пило и пчели има във всеки един кошер. Това е само един малък пример за силата на информацията, която дава Сенсато.

В следствие на тази информация пчеларят може да:

 1. Прецени , кои кошери са приоритетни за обслужване и кои могат да изчакат.
 2. Планира дейности на пчелина преди да го е посетил
 3. Възложи работа на по- малко опитен пчелар
 4. Проследи за нормалното развитие на всички кошери, ако има отклонения, от кога и как са се получили
 5. Се информира има ли опасност от роене
 6. Кога трябва да се разширява/стеснява пчелното семейство
 7. Снася ли нормално пчелната майка
 8. Оплодила ли се е новата пчелна майка
 9. Зимува ли добре пчелното кълбо (това директно намалява зимната смъртност поради пчеларски грешки)
 10. Проследи развитието на пчелното семейство и да го сравни с останалите кошери
 11. Получи аларми за определени състояния на пчелите
 12. Получи помощ от друг опитен пчелар дистанционно

Всичко това ще ви отвори нови хоризонти на планиране на времето и дейностите, както и ще позволи да изградите повече, но по- малки пчелини, за да няма струпване на едно място на много пчелни семейства, което е предпоставка за недостатъчно приток на нектар и разпространение на болести.

Оставаме на разположение за повече информация.

Posted on

Стани пчелар- пчеларски курс на Сенсато и МЕДЪТ

Имаш желание да станеш пчелар, но не знаеш от къде да започнеш? Ние от „МЕДЪТ“ предлагаме пчеларски курс, така че да имаш най- качествения и вкусен мед на света от собствен кошер. Ще те научим не просто да си пчелар, а приятел на пчелите.  Ще изберем заедно с теб най-подходящия вид кошер и ще бъдем с теб за минимум една година или колкото пожелаеш, докато станеш уверен, самостоятелен пчелар.

Кога да започна пчеларски курс?

Пчеларският курс е най-добре да бъде започнат през пролетните и летните месеци, но на практика е възможно започването по всяко време на годината за най- запалените фенове. Курсът е предимно с практическа насоченост, като теоритичната подготовка може да бъде извършена допълнително, но се препоръчва всеки да направи това самостоятелно, защото има чудесни пчеларски книги. Препоръчваме курсът да обхване поне една пълна календарна година, за да се запознаеш с всички аспекти от развитието на едно пчелно семейство. Това означава минимум 12 практически урока на пчелините ни в София и на язовир Искър или на твоя собствен пчелин в рамките на Софийска област. Моля свържете се с нас, за да проведем кратък разговор и да разберем, какви са твоите цели в пчеларството, за да предложим най- адекватното обучение.

Можеш да разположиш до 2 кошера на нашия учебен пчелин. Освен на традиционно пчеларство ще те научим и на дигитално пчеларсвто, чрез технологията на Сенсато.

За повече информация се свържете с мен – Петър Петров на телефон 0898 779277 или petar(at)sensato.eu

Посетете нашият YouTube канал, като натиснете тук.

Posted on

Сенсато в различните кошери

Сенсато е универсална система за всякакви видове кошери Дадан Блат, многокорпусни (Лангстрот- Рут, Фарар, смесени системи), топ бар (кенийски) кошер. Можем дори да създадем индивидуална система за вашите кошери или да инсталираме Сенсато в хралупа. Като сериен продукт предлагаме системата за най- разпространените кошери Дадан Блат, многокорпусни и топ бар. Разгледайте нашия магазин или се обадете за консултация, за да обсъдим индивидуалните ви нужди.

Posted on

Дигиталното пчеларство ни дава възможности

Пчеларството се е променяло много пъти през годините от древен Египет и техните продълговати глинени кошери, през тръвните и до откриването на разборния кошер и центрофугата през 19-ти век (което не е чак толкова отдавна).

Коя е следващата стъпка в пчеларството? Дигитализацията му разбира се. За новото поколение пчелари това е нещо естествено- да имат поглед в кошерите си 24 часа в денонощието през мобилния телефон.

В следствие на получените от Сенсато данни, пчеларят може да:

 1. Прецени , кои кошери са приоритетни за обслужване и кои
  могат да изчакат.
 2. Планира дейности на пчелина преди да го е посетил
 3. Възложи работа на по- малко опитен пчелар
 4. Проследи за нормалното развитие на всички кошери, ако има отклонения, от кога и как са се получили
 5. Снася ли нормално пчелната майка
 6. Оплодила ли се е новата пчелна майка
 7. Зимува ли добре пчелното кълбо (това директно намалява зимната смъртност поради пчеларски грешки)
 8. Проследи развитието на пчелното семейство и да го сравни с останалите кошери
 9. Получи аларми за определени състояния на пчелите
 10. Получи помощ от друг опитен пчелар дистанционно
Posted on

Сенсато- почувствай пчелите

Сенсато генерира термокартина на пчелното семейство, която може да наблюдавате от вашия мобилен телефон или компютър. Чрез тази информация пчеларят проследява във времето позицията, размера и температурата на пчелното кълбо. Това е най- важната информация за състоянието на пчелите.

Всеки пчелар знае, че пчелите в едно пчелно семейство образуват пчелното кълбо. Всъщност се счита, че пчелното семейство представлява един огранизъм. ВАЖНО- на снимката може да видите много добър пример, как изглежда пчелното кълбо. То има кълбовидна форма (на снимката виждате кълбото в разрез) образувана от пчелите върху рамките в кошера. През зимата кълбото е формирано от 10 000 до 20 000 пчели, докато през пролетта и лятото кълбото може да нарастне до 50-60 000 пчели. През зимата кълбото е много гъсто, пчелите се притискат една в друга, за да затоплят центъра му до 32 0C , а в периферията му температурата е около 0 0C